"Ravna planina" omogućava i noćno skijanje

Vlasnik firme "Majneks" Veljko Golijanin, koja je i finansijer i izvođač radova na projektu gondole "Jahorina ekspres", ističe da od ove sezone posjetioci mogu da uživaju u noćnom skijanju svakoga dana od 18.30 do 21.30 časova.

On napominje za Srnu da je u ski-centru "Ravna planina" završen projekat vještačkog osnježavanja i rasvjete staze za noćno skijanje, kao i poslovno-turistički objekat "Gondola" u kome je, pored restorana, otvorena i kamin sala.

"Osim ugodnog planinskog ambijenta, gosti mogu da uživaju u bogatoj gastronomskoj ponudi i specijalitetima domaće i internacionalne kuhinje", ističe Golijanin i napominje da je za najmlađe posjetioce u funkciji bebi ski-lift kao i ski-vrtić za sankanje i skijanje.

Golijanin naglašava da su izuzetno ponosni na činjenicu da su sugrađanima i gostima u mogućnosti da ponude ski-karte i opremu po vrlo pristupačnim cijenama.

Prema njegovim riječima, uprkos visokim temperaturama tokom decembra i januara, uspjeli su da pripreme i održe ski-stazu, pa su se domaći klubovi i reprezentacija, ali i reprezentacije Srbije i Crne Gore, pripremali za takmičenja u ski-centru "Ravna planina".

Sutra će u ski-centru "Ravna planina" biti održana prva međunarodna skijaška trka pod nazivom "Kup Ravna planina" sa početkom u 8.00 časova. To je, ujedno, prva međunarodna trka koja se ove godine organizuje u regionu.

"Takmičenje se organizuje u okviru prvenstva BiH. Kup ima međunarodni karakter i boduje se u okviru kalendara BiH, a pored domaćih, očekuje se učešće takmičara iz Srbije, Makedonije i Crne Gore", naglašava Golijanin za Srnu.

Trenutno je u funkciji skijaška staza dužine 1.097 metara, a kada se završe radovi na postavljanju četvorosjeda - ukupna dužina staze prelaziće 1.350 metara.

"U ovoj godini planirali smo da kupimo i postavimo četvorosjede. Finansijska sredstva su pripremljena, a cjelokupan projekat će se finansirati iz sopstvenih izvora", naglašava Golijanin.

On ističe da imaju i planove za unapređenje ljetnje turističke ponude koji se odnose na pripremu pješačkih i biciklističkih staza, adrenalinskih i zabavnih parkova i slično.

Što se tiče samog projekta gondole "Jahorina ekspres", Golijanin naglašava da su završeni svi pripremni radovi, dobijene potrebne dozvole, a sa opštinom Pale u 2015. godini potpisali su protokol o saradnji sa ciljem osnivanja javno-privatnog partnerstva i konkurisanja za sredstva IPA fondova.

On je podsjetio da će se gondola sastojati od 40 stubova, 18 do međustanice na Ravnoj planini, a 22 do samog vrha na Jahorini. Polazna stanica je udaljena 700 metara od magistralnog puta Sarajevo-Pale-Prača, na nadmorskoj visini od 920 metara.

Razdaljina do međustanice iznosi 3.100 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.411 metara na Ravnoj planini. Udaljenost do vrha iznosi još 3.502 metra sa nadmorskom visinom od 1.581 metar, a izlazi iznad hotela "Bord" na Jahorini, što značajno doprinosi direktnoj povezanosti skijaša sa stazom,
kao i pješaka sa ulicom.

Ukupna visinska razlika iznosi 661,10 metara, a ukupna dužina trase je 6.602 metra.

Ukupan kapacitet jedne kabine biće osam putnika, što omogućava prevoz njih 2.000 tokom samo jednog časa. Ukupan kapacitet parking prostora na polaznoj stanici je 500 automobila i 35 autobusa.

Golijanin naglašava da će se realizacijom ovog projekta dati značajan doprinos u zaštiti čovjekove okoline. Prevoz gondolom po pravilu je osnovni vid prevoza za najpoznatije turističke centre širom svijeta, koji najveću pažnju posvećuju ekološki čistom okruženju.

On je podsjetio da je 2011. godine Evropski pokret u BiH projektu gondole "Jahorina ekspres" dodijelio nagradu za Evropski ekološki poslovni projekat godine BiH.
Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates